Maatwerkadvies

In een maatwerkadvies worden verbetermogelijkheden van een woning beschreven en de gevolgen daarvan op het energieverbruik. De investering die nodig is wordt vergeleken met de kostenbesparing door het verminderde energiegebruik; zodoende ziet u hoe snel u de investering weer heeft terugverdiend.

Het werkt als volgt:

  • Eerst wordt de woning bekeken en gemeten en daaruit wordt een energielabel opgesteld, helemaal formeel volgens de regels van de NTA 8800:2023.
    Het energielabel wordt ook geregistreerd zoals dat officieel behoort. U kunt dat label 10 jaar lang gebruiken als u de woning verkoopt of verhuurt.
  • Dan wordt gekeken naar uw persoonlijk energiegebruik.
    • Hoe bent u gewend om met energie om te gaan, slordig of juist heel nauwkeurig. Ook is het van belang dat uw energierekening wordt geanalyseerd; wat gebruikt u aan kubieke meters gas en aan kilowatturen elektriciteit.
    • Hoe gaat u om met de thermostaat in huis, waarop staat die ingesteld. En hoe zit het met douchen en baden; veel of weinig, kort of lang
    • Met hoeveel personen deelt u de woning en hoe zit het met de levensfase: jonge kinderen in huis, of juist alleen ouderen. Vaak weg, aan het werk of juist altijd thuis.
  • Aan de hand van de toestand van de woning en uw persoonlijke situatie wordt de vergelijking gemaakt van uw werkelijk gemeten energiegebruik en het berekende energiegebruik. Is dit voldoende overeenkomst dan is uw situatie goed beschreven en is het tijd om te kijken naar de bezuinigingsmogelijkheden.
    Daar speelt natuurlijk uw eigen ambitie een belangrijke rol in. Wellicht denkt u na over het aanschaffen van zonnepanelen of van een warmtepomp. Of wilt u juist meer isoleren. Of zijn er belangrijke wijzigingen te verwachten zoals gezinsuitbreiding of juist kinderen die het huis uit gaan.
  • De situatie is in beeld en uw wensen zijn bekend, dan komt de slag waarbij maatregelen worden geprojecteerd in uw woning. Wat gebeurt er met uw energierekening als u die maatregel uitvoert, bijvoorbeeld het aanschaffen van een warmtepomp. En wat zijn globaal de kosten? Welke andere effecten op het binnenklimaat zijn er te verwachten?
    En hoe zit het met de subsidie – is er financiële hulp mogelijk. Wat doet de bank?
  • U weet de energielast van uw woning en van u zelf
    U kent dan de mogelijkheden.
    U weet wat die mogelijkheden kosten en de  besparing
    U maakt uw keuzes
    En u gaat aan de gang.